Koulutus- ja tutkimuskeskus jää pysyvästi Harjuun
Hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskus on vakiintumassa osaksi Harjun Oppimiskeskuksen toimintaa. Vuonna 2019 aloitettu hanke hevosalan koulutus- ja tutkimuskeskuksen kehittämiseksi päättyy vuodenvaihteessa, mutta uusi hanke on jo lähtökuopissa. AIRIDE-hanke tulee liittymään keinoälyyn ja mallintamiseen ratsastuksessa, yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun sekä LUT-yliopiston kanssa.
Nyt päättyvän kaksivuotisen hankkeen aikana on kertynyt valtava määrä tietoa hevosen hyvinvointiin ja ratsukon suoristuskyvyn parantamiseen sekä simulaatio-, seuranta- ja mittausteknologioihin liittyen. Tieto laitetaan jakoon yleisölle avoimessa hankeseminaarissa 1.12.2021.
-Luvassa on hevosten hyvinvointiin ja uuteen teknologiaan liittyviä asiantuntijaluentoja. Lisäksi kuullaan puheenvuoroja hankkeen aikaisten opinnäytetöiden tekijöiltä, projektipäällikkö Juliska Storskrubb sanoo. Tarkka ohjelma julkaistaan oppilaitoksen verkkosivuilla marraskuun aikana, minkä jälkeen ilmoittautuminen tapahtuu sivuilla olevien ohjeiden mukaan. Paikkoja tulee olemaan rajoitetusti.
Toiminnan käynnistämiseen saatiin Kymenlaakson liiton kautta Euroopan aluekehitysrahaston kaksivuotinen tuki. Hankeaikaa jatkettiin kertaalleen 2021 heinäkuusta vuoden loppuun.
– Tutkimustiedon ja siihen perustuvan koulutuksen avulla kehittyy paitsi hevosten hyvinvointi, koko hevosala sekä hevosurheilun asiantuntijuus, toteaa Storskrubb.
-Olemme nyt saaneet käyttöömme järjestelmän, jolla pystymme seuraamaan hevosten liikkumista ja käyttäytymistä aktiivipihatossa. Maneesissa pystymme seuraamaan ratsukon liikkumista ja sitä kautta parantamaan ratsukon suoritusta esimerkiksi kouluratsastusradalla. Hyödynnämme mittausdataa oppilaidemme ratsastuksen opetuksessa sekä vierailevien ratsukoiden valmennuksissa.
Reilusti tutkimustietoa hevosalalle kahdessa vuodessa
Hankkeen toimintaympäristön eli aktiivipihaton sekä ratsastussimulaattorin ympärille syntyi kahdessa vuodessa myös useiden korkeakoulujen opinnäytetöitä eri aloilta, kuten esimerkiksi fysioterapiasta, naprapatiasta ja aktiivipihaton työntekijöiden liikkumisesta työssään.
-Mittavin tutkimus tehtiin Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin Yliopiston kanssa yhteistyössä, kun tutkittiin hevoslauman muodostumista aktiivipihatossa. Tämän tutkimuksen tulosten analysointi on vielä kesken, koska tutkimus päättyi juuri, projektipäällikkö kertoo.
-Korona-aika hidasti jonkin verran opinnäytetöiden kokeellisten osien suoritusta sekä sovelluksen kehittämistä, koska korona aiheutti materiaalipulaa, projektipäällikkö kertoo.
-Meidät yllätti myös uuden teknologiasovelluksen kehittämistyöhön kuluva aika! Saimme tietojärjestelmän viime kesänä käyttöömme ja nyt olemme kehittäneet sitä käyttäjäystävällisemmäksi, hän jatkaa.
Harjun ratsastajan ja hevosen fyysisen suorituskyvyn ja hyvinvoinnin tutkimiskeskuksen tavoitteena on tulevaisuudessakin aktiivisesti jakaa tutkittua tietoa ja hyväksi havaittuja toimintamalleja alan käytännön työhön. Hankkeesta syntyy myös julkinen loppuraportti, joka tulee myöhemmin luettavaksi oppilaitoksen verkkosivuille.
-Tavoitteena on jatkaa hankkeita, missä vahvistetaan jo syntyneitä yhteistyökuviota, sovelluksia ja ainutlaatuista toimintaympäristöämme, Juliska Storskrubb toteaa. Storskrubb itse jatkaa nyt päättyvän hankkeen jälkeen vahvasti Harjun hanke- ja tutkimustyössä mukana.
Lisätietoa: Projektipäällikkö Juliska Storskrubb p. 044 046 0879
Kuva:
Harjun oppimiskeskus aikoo jatkaa tutkimushankkeita, missä vahvistetaan jo syntyneitä yhteistyökuviota, sovelluksia ja ainutlaatuista toimintaympäristöä. Kuvassa aktiivipihatto, missä tutkittiin Luonnonvarakeskuksen ja Helsingin Yliopiston kanssa hevoslauman muodostumista.