Kysymyksiä ja vastauksia Harjusta
Kokosimme vastaukset opiskelijoiden usein kysyttyihin kysymyksiin.
Opinnot Harjussa
Täytyykö minun osallistua lähiopetukseen Harjussa? V: Jos HOKSissa (henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma) sovitaan, että opiskelet Harjussa, sinun on oltava läsnä ja osallistuttava opintoihin lukujärjestyksesi mukaisesti.
Kuinka pitkään perustutkinnon suorittaminen kestää? Voiko opinnot suorittaa esim. kahdessa vuodessa, jos on kiinnostusta ja taitoa? V: Kaikille opiskelijoille tehdään henkilökohtainen suunnitelma opintojen suorittamisesta. Kun opettaja ja työpaikkaohjaaja arvioivat, että osaamista on riittävästi, sinulle sovitaan HOKSissa näytön ajankohta. Tutkinnon suorittamiseen kuluvan ajan arvio on 2,5-3 vuotta. Valmistuminen riippuu paljon omasta aktiivisuudesta.
Voiko kaksoistutkinnon aloittaa kesken lukuvuoden? V: Kaksoistutkintoa ei voi aloittaa kesken lukuvuoden, koska lukiokurssit etenevät tietyssä järjestyksessä.
Ratsastus Harjussa
Kuinka usein hevosalan opiskelijat pääsevät ratsastamaan? V: Ratsastustuntien määrä vaihtelee suoritettavana olevien tutkinnon osien mukaan.
Pitääkö ottaa mukaan omia ratsastustarvikkeita? V: Omia ratsastustarvikkeita ei välttämättä tarvitse olla, mutta niitä saa käyttää. Jos käytät omia ratsastustarvikkeita, niin niitä ei saa käyttää muualla hygieniasyistä. Lisätietoja varusteista saat Uuden opiskelijan oppaasta ja ensimmäisellä opiskeluviikolla.
Vapaa-aika Harjussa
Mitä vapaa-ajalla voi tehdä? V: Mahdollisuuksia on paljon, erilaiset liikunnalliset aktiviteetit onnistuvat hyvin lähiluonnossa ja sisäliikuntatiloja hyödyntäen. Harjussa on liikuntasali, kuntosali, valaistu kuntorata ja frisbeegolfrata. Yhteistä tekemistä voi löytyä myös leffojen ja pelien parissa. Kauppakyyti vie Haminaan kerran viikossa ja muitakin pienempiä retkiä on mahdollista järjestää. Tärkeää on, että olet itse aktiivinen ja kerrot mitä vapaa-ajalta kaipaat. Ideoidaan yhdessä! Vapaa-ajan viikko-ohjelma tulee opiskelijoiden intraan eHarjuun.
Mitä liikuntavälineitä Harjusta voi lainata? V: Muun muassa maastopyöriä, liukulumikenkiä, lumikenkiä, sup-lautoja, frisbeegolf-kiekkoja, pihapelejä, biljardikeppejä ja palloja, jalkapalloja ja keppihevosia.
Missä on lähin kauppa ja miten sinne pääsee? V: Lähin kauppa on Klamilassa noin viiden kilometrin päässä Museotien varressa. Koululta voi lainata maastopyöriä.
Missä on lähin bussipysäkki? V: Hovintien päässä 500 m oppimiskeskukselta on lähin bussipysäkki. Ravijoki th -pysäkki on 5 km päässä.
Mikä on lähin rautatieasema? V: Lähin juna-asema on Kotkassa.
Saako perhe tulla koulupäivän jälkeen käymään Harjussa? V: Kyllä saa vierailuaikojen puitteissa. Harjun alue on avoinna kaikille.
Voiko oman polkupyörän tuoda Harjuun? V: Oman polkupyörän voi ottaa mukaan ja sillä onkin kätevä kulkea Harjun alueella. Harjussa on myös pyörävarasto, johon pyörän saa tarvittaessa talvisäilöön. Sähköpyörien latausmahdollisuutta ei ole.
Voiko oman sähköpotkulaudan tai muun vastaavan sähköllä toimivan kulkupelin tuoda Harjuun. V: Ei voi. Ne ovat järjestyssäännöissä kielletty turvallisuussyistä.
Onko henkilökuntaa paikalla iltaisin? V: Vapaa-ajanohjaaja on töissä su-to iltaisin. Vapaa-ajanohjaajan työajan ulkopuolella on tarvittaessa mahdollisuus ottaa yhteyttä kiinteistöpäivystäjään.
Voinko vaikuttaa oppilaitoksen asioihin opiskelijana? V: Voit joko hakeutumalla opiskelijakunnan hallitukseen tai esittämällä asiasi opiskelijakunnan hallituksen jäsenille. Lisäksi voit vaikuttaa vastaamalla erilaisiin kyselyihin.
Onko Harjussa tutortoimintaa? V: Kyllä on. Tuutorit ovat arjessa mukana etenkin uusien opiskelijoiden saapuessa mutta myös koko lukuvuoden ajan. Tuutorit valitaan keväisin ja uusi toimintakausi alkaa syksyisin.
Asuminen Harjussa
Mitä sääntöjä asuntolassa on? V: Kaikki asuntolapaikan vastaanottaneet sitoutuvat noudattamaan asuntolan järjestyssääntöjä.
Mistä tiedän, olenko saanut asuntolapaikan? V: Hakemuksia käsitellään 28.7.2025 alkaen. Päätökset tulevat näkyviin Wilmaan Hakemukset ja päätökset -välilehdelle.
Voinko jäädä ilman asuntolapaikkaa? V: Oppivelvolliset ovat etusijalla asuntolapaikkoja jaettaessa. Yleensä asuntolapaikka on järjestynyt kaikille.
Mitä kannattaa selvittää ennen asuntolaan saapumista? V: Tutustu Uuden opiskelijan oppaaseen.
Millaista on asua asuntolassa? V: Asuntolaelämä on erinomaista harjoittelua tulevaan itsenäiseen asumiseen. Jokaisen on otettava itse vastuu omasta toiminnastaan asuntolassa, omasta hyvinvoinnista huolehtimisesta ja HOKSin mukaiseen opetukseen osallistumisesta. Tarvittaessa vapaa-ajanohjaajilta voi kysyä neuvoa asuntola-asioissa. Asuntola-asuminen vaatii joustavuutta tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Yhteisasumisen myötä monet saavat asuntolakavereista hyviä ystäviä.
Millaisia asuntolat ovat? V: Asuntoloita on erilaisia ja eri kokoisia. Kaikissa asutaan kahden hengen huoneissa ja jokaisessa asuntolassa on yhteiset tilat, keittiö, vessat ja pesutilat.
Voinko sisustaa huonettani? V: Voit lisätä asuntolahuoneen viihtyvyyttä tuomalla esimerkiksi oman maton, verhot ja viherkasveja. Seinille ei voi kiinnittää mitään sellaista mistä jää pysyviä jälkiä.
Pitääkö huone tyhjentää viikonlopuksi tai lomien ajaksi? V. Kaikki Harjuun tuomasi tavarat säilyvät huoneessasi viikonloppujen ajan. Loma/TJK-jaksojen ajaksi huone/asuntola tulee tyhjentää. Tavaroille on varattu säilytystila koululta.
Voiko asuntolassa asua viikonloppuisin? V: Opiskelijat matkustavat viikonlopuksi kotiin. Erityistapauksessa, esim. pitkä kotimatka (matka 6 h pl. vaihdot), voi anoa lupaa olla Harjussa viikonlopun. Viikonloppuasuminen maksaa 5 €/yö.
Voinko asua asuntolassa ja syödä Aurassa jos minulla ei ole lähiopetusta? V: Asuntolassa on oikeus asua ja käydä Aurassa ruokailemassa vain, silloin kun sinulla on opetusta ja osallistut siihen tai kuljet tjk-jaksolle Harjusta.
Onko asuntoloissa nettiyhteys? V: Erikseen maksettaessa on mahdollista saada nettiyhteys kytkettyä huoneeseen. Yhteys vaatii koneelta paikan verkkokaapelille.
Onko asuntolassa saunaa? V: Ei ole, mutta Uudesta luokkarakennuksesta löytyy saunat, joissa on kerran viikossa opiskelijoiden saunavuoro.
Voiko Harjussa pestä pyykkiä? V: Kyllä voi. Auran kellarikerroksessa on pyykinpesutilat ja kuivaushuone. Tilat ovat opiskelijoiden käytettävissä maksutta arkisin. Pesuaineet jokaisen on itse hankittava.
Mitä jos sairastun? V: Jos sairastut, on sinun lähdettävä mahdollisimman pian kotiin sairastamaan. Sairaana pysytellään omassa huoneessa, kunnes saa kyydin kotiin
Huonekaverit ja vierailut
Voinko toivoa kämppistä? V: Voit toivoa kämppistä asuntolapaikkaa hakiessa. Ensimmäisen viikon jälkeen voi myös esittää huonekaveritoiveita. Huoneita ei saa vaihtaa itsenäisesti, vaan vaihdot tapahtuvat vapaa-ajanohjaajan kautta.
Opiskelijan tukipalvelut Harjussa
Kenelle voin puhua huolistani? V: Opiskeluun liittyvissä asioissa vastuuopettajalle ja muille opettajille, opinto-ohjaajille ja erityisopettajalle. Henkilökohtaisissa asioissa voit jutella kuraattorille, terveydenhoitajalle ja etäpsykologille. Asumiseen ja vapaa-aikaan liittyvissä asioissa voit keskustella vapaa-ajanohjaajien kanssa.