Seurasimme noin kuukauden ajan käyttöömme saamiamme testitägejä. Kymmeneen hevoseen kiinnitettiin joulukuussa testitägit, joista jokainen tägi oli suojattu hieman eri tavoin kosteudelta. 4 viikon testijakson jälkeen, osa tägeistä ei antanut enää signaalia, osa oli kadonnut aktiivipihaton syövereihin ja osa oli tiukasti hevosten harjoissa kiinni. Tavoitteenamme kuitenkin on, että tägit kestävät ulkoilmassa ja hevosten harjassa siten, että saamme koko ajan dataa. Saimme tällä viikolla uudet testitägit, joiden kosteussuojausta oli parannettu, samoin kiinnitysmekanismia. Nyt jännäämme miten nämä tägit kestävät hevosten harjoissa!
Tällä viikolla asennettiin loputkin antennit aktiivipihattoon. Samalla tarkistusmitattiin antennien sijainnit karttapohjaa varten. Myös Nestorimaneesin kattorakenteisiin asennettiin antennit ja odotamme innolla, että pääsemme testausvaiheeseen myös ratsastuksen osalta. Miltä näyttääkään kouluratsastusrata piirrettynä? Onko voltit pyöreitä vai soikeita? Onko lävistäjä suora vai tuleeko mutkia matkaan? Tavoitteenamme oli saada 20 cm:n tarkkuus piirrettävään rataan mutta antenneja on niin paljon, että saatamme päästä jopa 13 cm:n tarkkuuteen! Tästä lisää heti kun pääsemme testausvaiheeseen.
Tällä viikolla viimeisen hevosten lämpökamerakuvauksen opinnäytetyötään varten kävi kuvaamassa Savonia ammattikorkeakoulun Sanna. Sannalla on tavoitteena saada opinnäytetyö valmiiksi tämän kevään aikana ja odotammekin tuloksia innolla! Lämpökamerakuvaukset aloitettiin syyskuussa ja kuvauksia on tehty sen jälkeen marraskuussa ja tammikuussa. Syyskuussa ja marraskuussa oli vielä suhteellisen lämmintä, mutta ennen viimeistä kuvausta tammikuussa oli kunnon pakkasjakso, jossa pakkanen laski täällä Etelä-Suomessakin useamman päivän ajaksi yli -20 C. Lämpökamerakuvausten lisäksi kaikilta aktiivipihaton opetushevosilta mitattiin karvan pituus ja ne kuntoluokitettiin lihavuusasteen mukaan.
Seuraava steppi hankkeessa on saada kokeelliset opinnäytetyöt alkuun, koronasta huolimatta. Lisäksi testitägejä testataan seuraavat 2 viikkoa, jonka jälkeen näemme ovatko nämä ne tägit, jotka kaikkiin aktiivipihaton opetushevosiin kiinnitetään.
Liitteenä kuva, jossa näkyy tämän hetken testinäkymää. Testinäkymässä näkyy 5 hevosen aktiivisuus viimeisen kuuden tunnin aikana. Yhdellä hevosella näkyy pelkkää suoraa viivaa – se tarkoittaa sitä, että kyseinen hevonen ei ole signaalin kantaman päässä vaan seurahevosena uudelle hevoselle karanteenitallissa, vähän matkan päässä aktiivipihatosta. Lisäksi testinäkymässä näkyy aktiivipihaton lämpötila viimeisen 24 tunnin aikana sekä reaaliaikainen ilmankosteus prosentteina.