Kokemuksia hevosalan opiskelusta Harjussa

Harjun hevosalan opiskelijan urapolku johti ulkomaille ja sieltä takaisin Harjuun

Minna Uronen valmistui Harjusta ratsastuksenohjaajaksi ja päätyi työskentelemään muutamaksi vuodeksi ulkomaille. Nyt hän palasi Harjuun jatkamaan opintojaan hevostalouden ammattitutkinnossa.

Aloitin Harjussa peruskoulun jälkeen kaksoistutkinto-opiskelijana vuonna 2007. Mukaani otin 5-vuotiaan suomenhevosruuna Liitu-Pojan, tutummin Lipposen, joka sekin tuolloin vasta harjoitteli ratsun elämää.

Ensimmäinen vuoden yhteisien opintojen jälkeen pääsin aloittamaan suuntautumisopinnot toiveideni mukaisesti ratsastuksenohjaajaksi. Opintoihin kuului tuolloin kaksi parin kuukauden mittaista työssäoppimisjaksoa. Ensimmäisen, hevosenhoitoon keskittyvän työssäoppimisjakson, saimme halutessamme suorittaa myös ulkomailla. Käytin tämän mahdollisuuden hyväkseni ja lähdin toisen opiskeluvuoteni keväällä luokkakaverini Maijan kanssa Aromaan Lauralle ja Nikelle Saksaan.

Aromailla vietettyjen kuukausien aikana minulle selvisi, että työ ammattimaisella kilpatallilla on se minun juttuni. Harjoittelujakson päätyttyä maltoin kuitenkin vielä palata Suomeen suorittamaan opintoni loppuun. Kolmannen vuoden ratsastuksenohjaamiseen keskittyvän työssäoppimisen suoritin SS-tallilla Tarttilassa, jossa pääsin myös valmistautumaan ratsastuksen loppukoenäyttöihin.

Sekä este- että kouluratsastuksen loppukokeet suoritinkin Lipposella, joka oli ahkeralla harjoittelulla sekä opettajieni ja valmentajieni avustuksella oppinut sekin koulun aikana kaiken tarvittavan loppukoeratoja varten.

Valmistuin joulukuussa 2010 ja keväällä 2011 aloin etsiä työpaikkaa Keski-Euroopasta. Aromailta hyvin sujuneen työssäoppimisen ansiosta saamieni suositusten perusteella.

Pääsinkin pian hevosenhoitajan töihin luxemburgilaiselle A bis Grand Prix -tallille, jossa suomalainen maajoukkueratsastaja Terhi Stegars työskenteli pääratsuttajana. Koska olin jo Harjun aikana hankkinut kuorma-autokortin, pääsin kiertämään mukana kansainvälisissä kilpailuissa aina Etelä-Ranskasta Ruotsin Göteborgiin ja Tsekin Brnoon asti. Mukaan mahtui niin maailman Cupin finaaleita kuin EM-kisojakin, kävimmepä pyörähtämässä Las Vegasissakin vuonna 2015.

2012 aloitin töiden ohessa ratsuttajaopinnot, joita varten opettelin saksan kielen. Opintoihin sisältyi kaikenikäisten ja- tasoisten hevosten ratsastusta, ratsastuksen opettamista ja hevosenhoitotöitä sekä kerran viikossa teoriaopintoja koulussa. Tein näyttösuoritukseni kesällä 2015 Saksan Warendorfissa, jonka jälkeen jatkoin työntekoa A bis Grand Prix:n ratsuttajana. Normaalipäivinä ehdin ratsastaa 6-10 hevosta, jonka lisäksi pidin valmennuksia asiakkaillemme, huolehdin tallimme päivittäisten toimien organisoimisesta ja opastin nuorempia hevosenhoitajia ja harjoittelijoita. Työhöni kuului myös hevostemme esittäminen kilpailuissa ja sainkin sijoituksia aina Inter I – tasolle asti.

2018 – 19 suoritin työn ohessa monimuotokoulutuksella valmentajan ammattitukinnon, jonka lähijaksot pidettiin vuorotellen Vierumäellä ja Harjussa.

2019 vaihdoin työpaikkaa Luxemburgin sisällä ja aloitin työt Gestüt Pallerhaff – siittolassa, jossa vastasin nuorten kouluhevosten sisäänratsastuksesta ja jatkokoulutuksesta aina vaativiin luokkiin asti. Hevosemme kilpailivat menestyksekkäästi niin Saksan Bundeschampionaateissa kuin nuorten hevosten maailmanmestaruuskilpailuissakin.

11 vuoden jälkeen palasin syksyllä 2021 Harjuun ja suoritan nyt oppisopimuksella ratsastuksenopettajan ammattitutkintoa.

Harjun hevosalan opiskelija Minna Uronen