Harjun puutarha-alan opiskelijat kilpailevat ensimmäistä kertaa Taitaja-kilpailuissa

Kilpailijan kukkakimppu Taitaja-kilpailuissa.

Puutarha-alan huippuosaajaksi

Harjun puutarha-alan opiskelijat kilpailevat ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Taitaja-kilpailuissa

Valtakunnallinen TAITAJA2022 -kilpailun semifinaali järjestetään viime vuoden tapaan hajautetusti ympäri Suomea. Semifinalistit kilpailivat kukin omissa oppilaitoksissa.

Floristiikka- sekä viherrakentaminen-lajien finaalipaikoista kilpaillaan tiistaina 1.2. sekä keskiviikkona 2.2.2022. Puutarha-alan tulevaisuuden huippuosaajat kilpailevat yksilöinä puutarha-alan perustutkinnon vaatimuksiin perustuvissa tehtävissä Taitaja-kilpailuissa.

Semifinaaliin osallistuu Harjusta kaksi puutarha-alan opiskelijaa. Kirsi Sali kilpailee viherrakentamisessa ja Jonna Värri floristiikassa. Kilpailijoiden suorittamat tehtävät kuuluvat alan ammattitaitovaatimuksiin. Tapahtuma toimii näyteikkunana ammatilliseen koulutukseen valtakunnallisesti.

Viherrakentaminen on tekninen ammattiala, jossa koneiden ja laitteiden lisäksi tärkeänä osana on kasvillisuuden käyttö sekä tuntemus. Kilpailutehtävässä voi olla istutuksia, kiveyksiä, portaita sekä monipuolisesti viherrakentamisen erilaisia materiaaleja.

Kukkasidonnan tehtävät perustuvat kukkasidontatöiden tekeminen ja myymälätyöskentely puutarha-alalla tutkinnon osien tavoitteisiin.

 

Semifinaalitehtävien aikarajat haastavat kilpailijat tarkkuuteen

Värri on opiskellut Harjussa kukkakaupan osaamisalaa vuoden verran. Hän kuvailee vahvuudekseen rohkeuden kokeilla uutta, nopeuden sekä kylmäpäisyyden.

-Olin koko syksyn työharjoittelussa ja palasin Harjuun vasta vuoden alussa, joten aikaa harjoitteluun ei ole ollut paljoa. Eniten minua jännittää tiukka aikataulu kilpailupäivänä. Tiedämme jo hieman, millaisia tehtäviä odottaa, mutta kukkavalikoimaa emme tiedä. Viimeiset päivät keskityn erilaisten tekniikoiden sekä viimeistelyn harjoitteluun, Värri kertoo.

Harjun puutarhuri opiskelija harjoittelee sidontatöitä

Sali on jo opintojensa loppusuoralla. Värrin tapaan, hän kokee haasteeksi tehtävien tekemiseen annetun tiukan aikataulun.

-Kilpailutehtävät vaativat tarkkuutta, erityisesti noppakiveyksen teko. Kivien pinta on epätasainen ja on tärkeää löytää samankokoisia kiviä, jotka sopivat yhteen ja ovat mahdollisimman tasaisia, Sali kuvailee.

Sali aikoo keskittyä viimeiset päivät ennen kilpailua aikataulun hiomiseen sekä puutöiden harjoitteluun.

Ammattiosaamisen suomenmestaruuskilpailussa tulevaisuuden huippuosaajat ja ammattilaiset kilpailevat ammattitaitokilpailun SM-mitaleista noin 45 eri ammattialalla yli neljänsadan kilpailijan voimin.

Taitaja-kilpailuilla edistetään suomalaisen ammattikoulutuksen ja -osaamisen arvostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja kilpailun kautta ammattioppilaitosten opiskelijoilla on mahdollisuus päästä valmentautumaan kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

Puutarhuriopiskelija harjoittlee kiveyksen rakentamista

 

Lisätietoa:

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan lehtori Mari Halkola 044 703 2216
Viheralan taitovalmentaja Hanna Johansson 044 023 2991