Harjun puutarha-alan opiskelija voitti SM-hopeaa ammattitaitokilpailussa

Harjun oppimiskeskuksen puutarha-alan opiskelija kilpaili ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Taitaja-kilpailuissa lajina viherrakentaminen.

Kirsi Sali voitti Taitaja2022 -kilpailussa hopeaa.

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Vuoden 2022 kilpailun finaali järjestettiin Porissa 16.-19.5., mihin osallistui viisi viherrakentamisen parasta semifinalistia ympäri Suomea. Harjun oppimiskeskuksen puutarha-alan opiskelija Kirsi Sali oli mukana finaalissa ja voitti SM-hopeaa.


Kilpailijoiden suorittamat tehtävät kuuluivat alan ammattitaitovaatimuksiin. Tehtävänä oli rakentaa kilpailualueelle pysyvä istuskelualue. Kilpailutehtävässä rakennettiin kokonaisuus puusta, betoni- ja luonnonkiveyksestä sekä kasvillisuudesta.


Lajin kilpailutehtävien laajuus perustui puutarha-alan perustutkinnon viheralan osaamisalan tutkinnon perusteisiin ja arviointi viheralueiden rakentaminen, viheralueiden kivitöiden tekeminen ja viheralueiden puutöiden tekeminen –tutkinnon osien kiitettävän tason vaatimuksiin.


Sali kuvailee kilpailutehtävää monipuoliseksi kokonaisuudeksi. – Haastavinta oli aloitus, piti hetken miettiä mitä tehdä ja mistä aloittaa. Mieluisin tehtävä oli pienen penkin rakentaminen muurikiveykselle, Sali kertaa.


Petriina Ripatti, Harjun puutarha-alan taitovalmentaja, oli finaalissa valmentamassa Salia. -Viikko oli rankka, mutta erittäin palkitseva. Salin työskentely kilpailussa oli itsevarmaa, määrätietoista ja rentoa, Ripatti toteaa.


-Esimerkillinen työskentely oli Salin ehdottomia vahvuuksia, Ripatti jatkaa. Sali saikin Viher- ja puutarha-alan opettajayhdistys ry:n stipendin hyvästä yhteishengen nostattamisesta, muiden auttamisesta ja turvallisesta työskentelystä.

-Oli mukava tavata muita alan opiskelijoita, tutustua eri koulujen edustajiin ja vaihtaa ajatuksia tuomariston kanssa. Tunnelma kilpailuviikolla oli yhteisöllinen ja kannustava. Kilpailijat tukivat ja kannustivat toisiaan, Sali jatkaa.


Kokemus oli ehdottomasti opettavainen ja kilpakumppanit todella mukavia. Meillä oli yhdessä hauska viikko, Sali kiteyttää tunnelman.

Lisätietoa:
Viheralan taitovalmentaja Petriina Ripatti 0440 232 944
Viheralan taitovalmentaja Hanna Johansson 0440 232 991

https://taitaja2022.fi/fi/lajit/rakentaminen/410-viherrakentaminen/finaali/