Harjun puutarha-alan opiskelija kilpailee toukokuussa ammattitaitokilpailun SM-mitalista

Harjun puutarha-alan opiskelija kilpailee ammattitaitokilpailun SM-mitalista.

Harjun puutarha-alan opiskelijat kilpailivat ensimmäistä kertaa valtakunnallisessa Taitaja-kilpailuissa

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa kilpaillaan ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Kilpailun semifinaali järjestettiin koronaturvallisesti kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa. Taitaja-kilpailuissa kilpailusuoritusten arviointi toteutettiin videoyhteydellä ja tuomarit seurasivat suorituksia Teamsin kautta.

Semifinaaliin osallistui Harjusta kaksi puutarha-alan opiskelijaa. Kirsi Sali kilpaili viherrakentamisessa ja Jonna Värri floristiikassa. Kilpailijoiden suorittamat tehtävät kuuluivat alan ammattitaitovaatimuksiin.

Kilpailijat saivat tehtävät kilpailupäivän edetessä ja jokaiseen tehtävään oli ennalta määrätty tiukka aikataulu. Floristiikan tehtävät vaihtelivat sidontatöistä kortin tekoon ja tekstaukseen. Viherrakentamisen ensimmäinen tehtävä oli betonikiveyksen teko ja päivä päättyi puutöihin.

Sali sijoittui semifinaalissa kolmanneksi ja suoritti tienä kirkkaasti finaaliin. Värrillä finaalipaikka jäi vain 1,28 pisteestä kiinni. Molemmat kilpailijat ja heidän valmentajansa olivat erittäin tyytyväisiä suorituksiin.

  • Toisissa tehtävissä jäi enemmän aikaa jäljelle niin sai hetken hengähtää, kun taas yhdessä tehtävässä jäi vaan pari minuuttia, Sali kertoo. Vaikein tehtävä oli noppakiveyksen teko, mutta onnistuin saamaan tasaisen lopputuloksen, hän jatkaa.
  • Kilpailutehtävät vaativat tarkkuutta, erityisesti noppakiveyksen teko. Kivien pinta on epätasainen ja on tärkeää löytää samankokoisia kiviä, jotka sopivat yhteen, Sali kuvailee.

Finaali järjestetään Porissa toukokuussa

Viherrakentamisen lajin finaalissa kilpailee vain 5 parasta semifinalistia.
– Jatkan harjoittelua taitovalmentajani kanssa ja odotan innolla finaalia, Sali kertoo.

Taitaja-kilpailuilla edistetään suomalaisen ammattikoulutuksen ja -osaamisen arvostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja kilpailun kautta ammattioppilaitosten opiskelijoilla on mahdollisuus päästä valmentautumaan kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.

 

Lisätietoa:

Viheralan taitovalmentaja Hanna Johansson 044 023 2991
Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan lehtori Mari Halkola 044 703 2216 

https://taitaja2022.fi/fi/lajit/rakentaminen/410-viherrakentaminen/