Kuulumisia ennen kesätaukoa!

Blogi jää kesätauolle elokuun alkuun asti. Sitä ennen kuitenkin viimeisimmät kuulumiset missä mennään – hankkeen osalta neuvottelumenettely jatkuu eli tarjouspyyntöluonnos hankittavista hevosten seurantalaitteista on nyt tarjouskilpailuun osallistuneilla yrityksillä kommentoitavana heinäkuun ajan. Tavoitteena on, että elokuussa laitehankinnat saadaan päätökseen ja pääsemme syksyllä näkemään paljonko Harjun hevoset liikkuvat aktiivipihatossa ja miten hyvin ratsastaja ratsastaa maneesissa ratsastusradan tiet.

Viime viikolla aktiivipihaton tutkimusympäristöön kävi tutustumassa Savonia ammattikorkeakoulun opiskelija Sanna Räisänen (alakuva). Sanna aloittaa syyskuussa lämpökameratutkimuksen Harjun hevosista eli tavoitteena selvittää miten hyvin hevoset tarkenevat aktiivipihatossa talven ajan. Mittauksissa käytetään lämpökameran lisäksi mittareina mm. karvan pituutta sekä hevosen kuntoluokitusta. Harjun opiskelijat pääsevät mukaan tutkimuksen tekemiseen!

Viime viikolla saimme vihdoin paalinkuljettimien asentajat meille. Jokaiseen heinäautomaattiin tulee paalinkuljetin (yläkuva), joka vie pyöröpaalia eteenpäin siten, että paali on aina hevosen ulottuvilla ilman käsityövoimaa. Tähän asti olemme siirtäneet paalia osin traktorilla ja lopuksi aina talikolla, jotta hevosilla on ollut automaateissa syötävää. Kun hevonen on syönyt heinää niin, että se ei saa sitä enää paalista, niin kuljetin siirtää automaattisesti paalia lähemmäksi syöjää. Paalia on myös mahdollista siirtää myös manuaalisesti nappia painamalla.

Saimme myös Maaseudun Pellervon toimittajan Kaisa Sirkon tutustumaan aktiivipihattoon! Juttua innolla odotellessa – hyvää kesää kaikille!

Kuvassa Savonia ammattikorkeakoulun opiskelija Sanna Räisänen tutustumassa aktiivipihaton toimintaan.