Harjun hevoset pääsivät laitumelle – ja paljon muuta!

Harjun hevoset pääsivät laitumelle – ja paljon muuta!

 

Harjun opetushevoset pääsivät vihdoin nauttimaan laitumen antimista. Aktiivipihaton mahtavana käyttöominaisuutena on hevosten laidunnuksen rajoittamismahdollisuus – jokaiselle hevoselle on mahdollisuus määrittää oma laidunaika. Esimerkiksi paljon ja nopeasti syövät ahmatit saavat vähemmän laidunaikaa kuin sellaiset hevoset, joiden tulee saada riittävästi karkearehua kokoonsa nähden. Aktiivipihaton hevoset oppivat nopeasti kulkemaan laidunporteista ulos mutta kulku takaisin aktiivipihattoon vaatii alkuun hieman harjoittelua, vaikka portti sisälle aktiivipihattoon on ihan samanlainen kuin laitumelle mentäessäkin…

Ennen laitumelle päästämistä Harjun opetushevosilta otettiin lantanäytteet, joista tutkittiin madonmunien lukumäärä. Madonmunatutkimuksen tuloksena vain kolme hevosta piti madottaa ennen laitumelle päästämistä. Madonmunatutkimus oli nyt erityisen tärkeä toimenpide koska aktiivipihaton ympärillä olevat laidunalueet tulevat olemaan vuosia opetushevosten laidunkäytössä. Tietysti Harju haluaa myös omalta osaltaan olla vähentämässä resistenttien matokantojen syntymistä madottamalla vain tarpeeseen. Saimme myös tarkat toimintaohjeet käytössä olevien laidunlohkojen puhtaanapitämiseen madonmunien osalta.

Apuna ja asiantuntijana loishäätöihin ja terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä meillä vieraili ihan mahtava asiantuntija – eläinlääkäri ja hevosen loisista väitöstään tekevä Katja Hautala TerveTalli-yrityksestä Neuvo 2020 tuen kautta.

 

Kuvassa eläinlääkäri ja Neuvo2020 asiantuntija Katja Hautala kuvaa Harjun aktiivipihattoa ja laitumella laiduntavia hevosia Nestorimaneesin suunnasta.