Hankkeessa suuria edistysaskelia – hevosten testimittauksia ja Luke-yhteistyö!

Saimme viime viikolla aktiivipihattoon antenneja ja hevosille testitägejä. Tarkoituksena testata joulun yli tägien toimivuutta ja aktiivipihaton antennien kattavuutta hevosten mittaustarkkuuden osalta. Testaus on alkanut hyvin ja mikä mielenkiintoisinta, niin näinkin lyhyellä mittausjaksoilla hevosilla on havaittavissa tiettyä omaa hevoskohtaista vuorokautista liikkumisrytmiä.

Paljonko hevoset sitten vuorokaudessa liikkuvat aktiivipihatossa? Kuten kuvasta näkyy, niin hevoskohtainen vaihtelu on suurta – reilusta 6 kilometristä aina 12 kilometriin vuorokaudessa! Hevosenhan tulisi tohtori Andrew McLeaninin mukaan liikkua 7 – 17 kilometriä vuorokaudessa pysyäkseen terveinä. Tämän lyhyenkin testijakson tuloksena näyttää siltä, että aktiivipihatossa liikkumistavoite toteutuu ainakin testihevosilla. Mielenkiintoista nähdä, kun tägit saadaan kaikkiin hevosiin, yltääkö jokainen yksilö minimivaatimukseen liikkumisen osalta? Entä onko rodulla merkitystä liikkumisessa? Entä sukupuolellla ja laumadynaamiikalla? Entä mitä vaikutus on säällä hevosten liikkumiseen?

Toinen huikea juttu on, että saamme Luonnonvarakeskuksen tutkimushevoset Harjuun! Tavoitteenamme on sijoittaa Lukenkin hevoset aktiivipihattoon. Toivotamme Luken hevoset tervetulleiksi Harjuun!

Hyvää joulua ja tulevaa vuotta! Kuullaan lisää ensi vuoden puolella!

Yläkuvassa kuvakaappaus testinäkymästä.