Aktiivipihatto toimii hyvin myös poikkeusolosuhteissa

Viikon mittainen mittausjakso aktiivipihaton hevosilla ja tallissa työskentelevillä taitovalmentajilla sujui hyvin! Vain yksi mittari irtosi hevosesta yön aikana ja sekin löytyi siivouksen aikaan aktiivipihatosta. Oli mielenkiintoista seurata hevosia valvontakameroista tietäen kenellä on mittari loimessa kiinni, etenkin kun mittaushevoset mm. makasivat katoksessa, loimi hieman vinossa ja näytti siltä, että suurin paino on loimessa kiinni olevan mittarin päällä. Onneksi pehmeä olkipatja vaimensi mittariin kohdistuvaa painetta ja tutkimuksentekijäkin sai huokaista helpotuksesta.

Hankkeessa on edetty myös muutoin kuin kokeilumittausten osalta – hankkeen ohjausryhmä kokoontui ensimmäistä kertaa – kokoontuminen jouduttiin siirtämään koronaviruksen takia etäkokoukseksi, mutta onneksi nykyään kaikilla on toimivat yhteydet ja teamsia on suhteellisen helppo käyttää etäkokouksiin. Koen olevani etuoikeutettu, koska olen saanut ohjausryhmään ihmisiä, joilla on valtava tietotaito omassa osaamisalassaan. Hanke etenee myös hankintojen osalta – parasta aikaa valmistellaan kilpailutusta hankkeen mittaus- ja seurantalaitteistojen hankintaan.

Sitten muutamia mietteitä liittyen koronaviruksen aiheuttamaan poikkeustilanteeseen – kuka olisi voinut kuvitella muutamia kuukausia sitten mikä tilanne on nyt Suomessa ja maailmalla? Ei kukaan. Näen että aktiivipihaton hyödyt korostuvat poikkeusaikana – hevosten hoito sujuu entiseen malliin, emmekä tarvitse lisätyövoimaa hevosten hoitoon tai liikutukseen. Oppilaitoksen hevoset pärjäisivät sillä liikunnalla, mitä saavat aktiivipihatossa, mutta tällä hetkellä olemme niin hyvässä tilanteessa, että meillä on henkilökunnalla mahdollisuus ratsastaa hevosia työn puitteissa. Onneksi meillä on laaja-alaista osaavaa joukkoa töissä riippumatta siitä mikä on kunkin työntekijän normaali työtehtävä organisaatiossa. Aktiivipihatossa hevostenhoitajat toimivat pääsääntöisesti ulkona eli etäisyys muihin työntekijöihin on helppo pitää. Pienillä järjestelyillä myös sisätilojen käyttö voidaan säätää eri työntekijöiden alueiksi, joissa hevostenhoitajien ei tarvitse fyysisesti oleilla samoissa sisätiloissa. 

Toistaiseksi hanke etenee vielä aikataulussa mutta aika näyttää kuinka kauan koska kukaan ei vielä tiedä kauanko poikkeustilanne tulee jatkumaan.

Kuvassa Harjun opetushevoset nauttivat kevätauringosta autuaan tietämättöminä maailmassa vallitsevasta koronapandemiasta.