Ammattitaidon MM-kilpailun karsinnat Harjun oppimiskeskuksessa

WorldSkills Lyon 2024 -kilpailuun kootaan tällä hetkellä Suomen maajoukkuetta. Viherrakentamisen karsinta järjestetään Harjun oppimiskeskuksessa 13.–14.9.2023. Tämä kaksipäiväinen karsinta on kerännyt yhteen opiskelijoita ja opettajia viidestä eri oppilaitoksesta ympäri Suomea.

Viherrakentamisen lajipäällikkö Ismo Lindroth uskoo, että kilpailutoiminnan levittäminen puutarha-alan oppilaitoksiin eri puolella Suomea lisää tietoa Taitaja -kilpailusta, mahdollistaa verkostoitumisen sekä antaa mahdollisuuden tutustua syvemmin alan oppilaitoksiin.

Harjussa toteutettavassa viherrakentamisen karsinnassa kilpailijat toteuttavat harjoitustyön ja arvioijat valitsevat kaksi opiskelijaa edustamaan Suomea MM-kisoihin. Lindroth painottaa arvostelussa kilpailijoiden toimimista työympäristössä, motivaatiota sekä paineensietokykyä, joka on tärkeää rankassa kilpailurupeamassa.

Harjun ja muiden oppilaitosten viheralan opiskelijat ovat mukana seuraamassa karsintoja. He tutustuvat ja toteuttavat myös itse harjoitustyön. Opiskelijat pääsevätkin tutustumaan kattavasti kilpailutoimintaan. Lindroth toivoo karsintojen innostavan viheralan opiskelijoita hakemaan mukaan tuleviin kilpailuihin.

WorldSkills on arvostettu ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu, joka järjestetään joka toinen vuosi. Seuraava kilpailu on Lyonissa, Ranskassa, 10.–15.9 2024. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluvat kilpailijat ja ekspertit. Ekspertit toimivat lajeissa asiantuntijoina ja tuomareina.

Kilpailuun osallistumisen keskeisenä tavoitteena on edistää suomalaista huippuosaamista sekä kehittää ammatillista koulutusta. Lisäksi tavoitteena on vahvistamaa ammatillisen koulutuksen maailmanlaajuista yhteistyötä.

WorldSkills Lyon 2024 on 47. ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailu, johon osallistuu kilpailijoita peräti 60 eri maasta. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet yli 60 eri lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri aloja. Alustavasti kilpailuun on rekisteröity noin 1000 kilpailijaa.

Karsintoja seuraamassa olivat mukana myös tuoreet EuroSkills -kilpailun hopeamitalistit, Savon ammattiopiston Hermanni Huuskonen ja Saskyn Wilhelmiina Saarijärvi, jotka kisasivat viherrakentamisessa. Alle 25-vuotiaille opiskelijoille ja valmistuneille tarkoitettu EuroSkills-kilpailu järjestettiin 5.–9.9. Gdanskissa Puolassa.